Stilrena kalla

Kalla kommer från en stor lökväxt familj med 107 släkten och det finns fler än 3700 arter. Den finns över världens alla kontinenter men den största artrikedom finns i Amerika men kallan härstammar från landet Sydafrika. Blomman består av en lång kolv, i färgen vitgul, som omges av hjärtformade blad och varje stjälk bär upp en elegant blomma. Beroende på sorten kan den förekomma i färgerna vit, krämfärgad, gul, aprikosfärgad, rosa, röd eller lila. Det har kommit en ny spännande sort som heter ”hot chocolate” som är i färgen mörklila nästan helt i svart vilket är en sällsynt blomfärg.

I Sverige är arten Zantedeschia aethiopica vanligast och den får vita blommor. Den finns som snittblomma, i fönsterbänken och i trädgårdar och den säljs främst under perioden mars-oktober. Snittblomman ska förvaras med ljummet vatten gärna tillsammans med näring eftersom deras stjälkar är medelhårda. Vattnet ska bytas varannan dag för längre hållbarhet. Under julen finns det en kalla som säljs mycket som är en perfekt värdinnepresent och det är rosenkallan. Det är en krukväxt och finns i olika färger men det som säljs bäst under juletiden är i färgerna vitt och rött.


Sköt om din kalla väl


Blomman klarar inte den svenska vintern vilket gör att vinter förvaring inomhus är nödvändig. Den kan bli 35.90 cm hög och blommar elegant under sommarhalvåret. Den tål temperaturer ned till +5 grader och kan stå utomhus under perioden maj-september. Kallan ska stå på en ljus plats gärna indirekt med solen. Den tål inte för mycket vatten och blomjorden ska torka ut lätt mellan vattningarna. Under sensommaren vissnar den eftersom det är en knölväxt och behöver en viloperiod under vinterhalvåret. Den behöver inte vatten under de månaderna utan de ska stå svalt och torrt.

Fredskallan är värdefull

Det är en vanlig krukväxt men har en ovanlig förmåga då den absorberar och reducerar skadliga ämnen i inomhusluften. Ämnen som bensen, trikloretylen, formaldehyd, bilavgaser och cigarettrök suger fredskallan åt sig utan att skada sig själv vilket gör den värdefull. Deras vita mjuka blad avger mängder med vattenånga i den torra luften som finns inomhus och gör den behaglig att vistas i. Den förbättrar atmosfären både i hemmet och på arbetsplatsen. Fredskallan har även ett annat namn, vita segel, då deras blad är vita och ser ut som segel. Den upptäcktes i norra Sydamerika i slutet av 1800-talet. Fredskallan fick sitt namn efter den tyske botanisten Gustav Wallis som samlade växter på 1800-talet.

Ofta ställda frågor

Hur ska man sköta en kalla?

Kalla trivs i fuktig men inte blöt jord. Ge den sparsamt med näring. Vis sensommar minsjar du på bevattningen. Bevara kallan märkt, torrt och svalt under vintern.

Kan man övervintra kalla?

Det går bra att övervintra din kalla. Förvara den torrt och svalt i krukan. Du kan också ta upp knölarna och lägga dem i torvmull. Du kan också gräva ner krukan i rabatten.