Första dejtens blommor: Så dejtar svenskar

Modern dejting kan minst sagt kännas som ett minfält ibland. I en värld av Tinder, Hinge och Grindr kan det vara svårt att göra ett bra första intryck på en potentiell partner.

 

Faktum är att psykologiska studier har visat att du bara har omkring sju sekunder på dig innan någon skapar sin första uppfattning om dig – ingen press då…

 

Och även om studier visar att vi har en kort tidsram för att göra ett första intryck, vet alla som dejtar att det krävs mer än en 7-sekunders för att imponera på en potentiell partner.

 

Som människor är vi individuella till vår natur, vilket innebär att det som får en persons hjärta att slå snabbare kan vara en total dealbreaker för någon annan. Medan vissa rynkar på näsan åt tanken på att få blommor på en första dejt, skulle andra smälta av den romantiska gesten.

 

För att hjälpa svenskar att navigera dejtinglivet år 2025, har vi på Euroflorist genomfört en undersökning bland 1 000 vuxna från hela Sverige. Vi ville förstå hur de ser på olika aspekter av relationer – från första dejtens icks och relationsdealbreakers till kärleksspråk och till och med otrohet.


Är det okej att ge någon blommor på första dejten?

Första dejten kan vara en riktig känslomässig berg-och-dalbana, med allt från nervositet, spänning, attraktion och hopp – eller om du har otur, besvikelse.

Ibland kan det vara svårt att avgöra exakt vad man känner inför en första dejt. Kroppen reagerar nämligen likadant på både nervositet och förväntan, vilket gör det lätt att bli förvirrad när man ska träffa någon ny.

Många av de känslor vi upplever inför en dejt handlar om de tusentals frågor vi ställer oss själva innan: ”Vart ska vi gå?”, ”Vad ska jag ha på mig?”, ”Verkar jag för ivrig om jag kommer dit för tidigt?”... och för vissa: ”Borde jag ta med blommor?”

Enligt vår undersökning anser den genomsnittliga svensken att man bör vänta till minst dejt två eller tre innan man ger blommor. Men det betyder inte att du inte kan ge dem tidigare om du vill – endast 2 % av de tillfrågade sa att de skulle bli avtända om någon tog med blommor på första dejten.

Om du funderar på att ge blommor på första dejten, varför inte kolla in vårt utbud av prisvärda blommor?

Vad ger svenskar "the ick" när de dejtar?

‘Icket’ har blivit något av ett kulturellt fenomen inom dejting de senaste åren. Det sägs ha populariserats av det globala reality-tv-programmet Love Island, men vad är egentligen icket?

Enkelt uttryckt är ‘icket’ bara ett annat sätt att säga avturnande. I de tidiga stadierna av dejting är vi generellt sett mer benägna att förbise brister eller saker vi inte gillar. Några exempel på icket under en dejt kan vara dåliga bordsskick, eller något så trivialt som att inte gilla personens skor.

När en dejt inte går särskilt bra, eller om du har drabbats av det fruktade icket, visade vår undersökning att en överväldigande majoritet av svenskarna (56 %) skulle hålla ut till slutet för att inte såra den andra personens känslor.

Däremot har nästan 1 av 8 (19 %) svenskar inte varit lika omtänksamma och erkänner att de har lämnat en första dejt tidigare utan att ens meddela den andra personen.

Men vad är egentligen svenskarnas största icks, och skiljer det sig mellan män och kvinnor?

Vår undersökning visade att både män och kvinnor i Sverige anser att det största icket på en första dejt är om personen har dålig hygien (69 % av kvinnorna, 55 % av männen).

På andra plats för kvinnor kom om dejten kritiserade deras utseende (62 %), medan det för män var om dejten använde mobilen för mycket (45 %).

Och efter detta byttes rollerna – kvinnor uppgav att deras tredje största ick var om dejten använde mobilen för mycket (61 %), medan män sa att det var om dejten kritiserade deras utseende (43 %).

Efter dessa tre skiljer sig mäns och kvinnors största icks ytterligare. Män uppger att deras fjärde största ick är om dejten var otrevlig mot barpersonal eller servitörer (41 %).

För kvinnor är det fjärde största icket på en dejt om personen bara pratade om sig själv (61 %).

Vad är största dealbreakers enligt svenskarna?

Om du vill ta dig förbi dejtingstadiet och göra det "officiellt" med någon, har du förmodligen några idealiska egenskaper hos en partner som du inte är villig att kompromissa med. Dessa kallas för deal breakers.

Relationsmässiga deal breakers är tydliga icke-förhandlingsbara faktorer som gör det osannolikt att en relation kommer att fungera om din potentiella partner har (eller saknar) en viss egenskap. Antalet deal breakers varierar naturligt från person till person, där vissa är mer kräsna än andra.

Vår undersökning visade att precis som med deras största icks, är män och kvinnor även överens om sina största deal breakers hos en partner.

De två största deal breakers för svenskar är:

- Om de använder droger (62 % av männen, 76 % av kvinnorna)

- Om de har varit otrogna mot en partner tidigare (30 % av männen, 49 % av kvinnorna)

Efter de två största deal breakers skulle över två femtedelar (41 %) av svenska kvinnor säga att det är en deal breaker om deras nya partner fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Kvinnor är också 11 % mer benägna än män att säga att det är en deal breaker om deras nya partner drack alkohol (33 % jämfört med 22 %).

Å andra sidan uppgav mindre än en fjärdedel (24 %) av männen att det skulle vara en deal breaker om deras nya partner fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar.

Vilka är svenskarnas främsta kärleksspråk?

När man väl är i en relation är det avgörande att förstå sin partners kärleksspråk för att säkerställa att du möter deras behov – och att de möter dina. Faktum är att en studie från 2022 visade att heterosexuella pars relationslycka är kopplad till om deras partner använder deras föredragna kärleksspråk.

Vad är kärleksspråk? Begreppet kärleksspråk myntades ursprungligen av äktenskapsrådgivaren Dr. Gary Chapman år 1992, och det finns fem olika typer av kärleksspråk.

Vilka är de 5 kärleksspråken? De fem olika typerna av kärleksspråk är:

Bekräftande ord: att uttrycka kärlek genom muntlig och skriftlig beröm, uppskattning, uppmuntran och frekventa “jag älskar dig”.

Kvalitetstid: att visa kärlek genom att ge sin partner odelad uppmärksamhet genom gemensamma aktiviteter, samtal och närhet.

Fysisk beröring: att visa omsorg genom intim och kärleksfull fysisk kontakt som att hålla handen, kyssas och ha sex.

Tjänster: att göra omtänksamma handlingar och gester för att underlätta sin partners liv och minska deras bördor.

Få gåvor: att ge meningsfulla överraskningar och symboliska gåvor för att visa och fira kärlek.

För att ta reda på nationens främsta kärleksspråk frågade vi svenskar vilka romantiska gester de oftast gör för sin partner. Vi fann att den vanligaste romantiska gesten män i Sverige gör är att "ge dem komplimanger" (56 %), vilket kan definieras som "words of affirmation".

För kvinnor är den vanligaste romantiska gesten de gör för sin partner att "hålla hand" (59 %), vilket faller under "physical touch".

Dock fann vi att kvinnor överlag värdesätter "kvalitetstid" mer, medan män föredrar "tjänster" och "gåvor".

Se mäns och kvinnors tio vanligaste romantiska gester för sina partners nedan

Hur många är otrogna i Sverige?

Det antas att den stora majoriteten av vuxna i Sverige söker monogama relationer, men är människor verkligen menade att vara monogama? Även om det kan vara en fråga för debatt, anser många biologer att vi är socialt monogama.

Detta innebär att människor vanligtvis lever i par, men att relationerna inte nödvändigtvis är permanenta och att viss sex sker utanför relationen.

Självklart beror det på parets personliga gränser vad som klassificeras som otrohet i en relation. Otrohet är inte en specifik romantisk eller sexuell handling, utan handlar om att gå emot sin partners önskemål bakom deras rygg. Medan en berusad kyss kan avsluta en relation för ett par, kanske det inte har lika allvarliga konsekvenser för ett annat.

Dock visar vår undersökning att vissa personer kan vara otrogna i flera relationer. Nästan hälften (49 %) av svenskarna berättade för oss att de har blivit bedragna av en partner tidigare, medan mer än 1 av 4 (27 %) personer i Sverige erkänner att de själva har varit otrogna.

Intressant nog fann vi att Västernorrlands län har den högsta andelen otrogna i Sverige, där exakt hälften (50 %) av de tillfrågade i denna region sa att de varit otrogna tidigare.

Efter Västernorrlands län kom Hallands län, där nästan två femtedelar (38 %) av personerna har varit otrogna.

Den mest trogna platsen i Sverige var Uppsala län, där omkring 1 av 8 (12 %) personer erkände att de varit otrogna tidigare.

Se listan över platser i Sverige med den högsta andelen otrogna nedan:

Vår undersökning visar att både män och kvinnor ser otrohet i en tidigare relation som sin näst största dealbreaker när de träffar en ny partner. Det tyder på att monogami fortfarande är viktigt för många svenskar.

Trots detta visar vår forskning också en tydlig ökning av intresset för polyamori – det vill säga att ha flera relationer samtidigt med alla parters samtycke. Nästan 1 av 5 (18 %) säger att de faktiskt skulle föredra en icke-monogam relation.

På samma sätt uppger 1 av 4 (23 %) svenskar att de har dejtat flera personer samtidigt. Män är 6 % mer benägna än kvinnor att göra detta (26 % män vs. 20 % kvinnor).

Hur ser svenskar på relationer med åldersskillnad?

Åldersskillnader i relationer är ett gammalt dilemma (utan ordlek). Det är en kliché vi har sett utspela sig gång på gång i populärkulturen, men trots hur vanliga dessa relationer är, delar de fortfarande åsikterna.

Det finns en allmänt känd regel när det gäller relationer med åldersskillnad: ta hälften av din ålder och lägg till sju för att avgöra om någon är för ung för dig att dejta, och ta sju från din ålder och dubbla den för att avgöra om någon är för gammal.

Men alla som någon gång varit kära vet att kärlek och attraktion inte är så enkla som matematiska formler. Så, hur ser egentligen svenskar på relationer med åldersskillnad?

Vår undersökning visade att när det gäller att dejta yngre personer, skulle den genomsnittliga svensken dejta någon som är cirka 7 år och 10 månader yngre än dem.

För män ökar denna siffra till 10 år och 2 månader yngre, medan den för kvinnor ligger på 5 år och 8 månader.

Där 1 av 9 (11 %) kvinnor sa att de inte skulle dejta någon yngre än dem alls, var män ungefär tre gånger mindre benägna att säga detsamma (3 %). På samma sätt var män i Sverige tre gånger mer benägna att säga att de skulle dejta någon mer än 13 år yngre än dem, där nästan 3 av 10 (28 %) svarade detta, jämfört med 9 % av kvinnorna.

När det gäller att dejta äldre visade vår undersökning att svenskar var öppna för något större åldersskillnader, där genomsnittet låg på cirka 7 år och 5 månader äldre.

För män var den äldsta åldern de kunde tänka sig att dejta 6 år och 11 månader äldre, medan kvinnor var mer öppna och kunde tänka sig någon 7 år och 10 månader äldre. Och medan män är mer benägna att dejta någon mer än 13 år yngre än dem, är kvinnor mer benägna att dejta någon mer än 13 år äldre (6 % jämfört med 4 %).

Från pinsamma första dejter till att välja babynamn tillsammans, resan från dejting till ett seriöst förhållande kan vara en vild åktur – men här på Euroflorist är vi med dig varje steg på vägen.

Oavsett om du behöver en bukett ursäktsblommor eller blommor för att fira en födelsedag, tror vi på blommors förvandlande kraft för varje tillfälle och speciellt ögonblick i din relation.

Metodologi

All statistik från Euroflorist i detta innehåll baseras på en studie med 1 000 vuxna (18+) som genomfördes i Sverige via 3Gem mellan den 21 och 24 januari 2025.