Vad bör du tänka på för att få din amaryllis att stå vackert hela julen? Amaryllisen kan vara en känslig och lite svår blomma om hon inte får rätt förutsättningar. Vi hjälper dig med våra bästa tips på hur du får den att göra skäl för sin titel som julens drottning.
Det finns några tips som gäller både för amaryllis som snittblomma och som krukväxt. Nyp bort ståndarna så fort du kan. Om frömjölet kommer på ett blomblad blir det skadat och vissnar fortare. När blommorna slagit ut kan du placera amaryllisen svalare över natten, då håller blommorna längre. Precis som många andra blommor drar amaryllisen sig mot ljuset så det är viktigt att rotera krukan eller vasen med jämna mellanrum.
Amaryllis är en känslig blomma som har svårt att suga upp vatten på grund av den långa luftfyllda stjälken. Genom att sticka ett hål i stjälken högst upp vid blomman hjälper du till att släppa ut luften så att den kan ta upp mer vatten. Ställ sedan din amaryllis i en hink med vatten under några timmar . Det gör att den kan suga upp mycket vatten innan den ställs i en vas. Ibland kan du till och med höra ett pipande ljud som betyder att luften går ur stjälken. När du ska lyfta över amaryllisen till en fin vas håller du fingret över öppningen i stjälken så att vattnet håller sig kvar.
Använd en ren vas och tillsätt blomsternäring i vattnet. Det är lagom att vattnet når ungefär halvvägs upp på stjälken. Använd en ren vas och tillsätt blomsternäring i vattnet. Det är lagom att vattnet når ungefär halvvägs upp på stjälken. Om du har blomsternäring i vattnet räcker det att fylla på vid behov, annars är det viktigt att byta vatten minst två gånger i veckan och vid ett av dessa tillfällen passa på att diska vasen.
Snitta om stjälkarna när de börjar "krylla" sig, du kan även sätta ett gummiband eller klar tejp runt änden på stjälken. Det gör att de inte delar på sig och rullar upp lika lätt för när det händer kan din amaryllis inte ta upp vatten lika lätt längre.
Många amaryllis säljs med en pinne i stjälken för att stötta den. Håll ett öga på så att pinnen inte skadar din amaryllis inifrån eller ruttnar i vattnet. Om du vill undvika ruttnande pinnar kan du istället välja en hög och smal vas som stöttar stjälkarna. Rätt skött håller din amaryllis i cirka två veckor. Tänk på att plocka bort enstaka vissna blad eller blommor, annars tar de energi från de andra blommorna.
Börja vattna din amaryllis först när knopparna visar sig. Vattna mycket sparsamt, för mycket vatten gör att stänglarna skjuter i höjden. Ju varmare din amaryllis står desto snabbare börjar den blomma. Tänk på att du inte behöver tillsätta näring, allt som blomman behöver finns i löken. När blommorna slagit ut kan du öka vattningen lite. Genom att vattna underifrån på fatet skonar du löken. Totalt räcker det med knappt ½ deciliter i veckan.
Det är bra att använda någon form av stöd till din amaryllis. När blommorna slår ut blir stänglarna hårt belastade och de kan tyngas ner och i värsta fall brytas av. Om ditt amaryllisstöd har hål så är det lättare att sätta dem på plats medan blommorna fortfarande är knoppar. När en blomma vissnat är det viktigt att skära av stängeln så att den inte tar näring från de som fortfarande blommar. Skulle din stängel ändå hänga eller brytas kan du bara skära av den och använda som snittblomma istället.
När amaryllisen blommat färdigt skär du av blomstjälkarna medan de gröna bladen får leva vidare. De gröna bladen blir som vilken krukväxt som helst. Vattna och ge näring då och då, den trivs att stå lite mörkare nu. När hösten kommer och det blir september är det dags att förbereda för blomning. Du slutar att vattna och låter den vissna ner. Klipp av de vissnande bladen och ställ mörkt (i kruka eller liggande på en tidning?). I månadsskiftet oktober/november planterar du om den i ny frisk jord och amaryllisen får nytt liv. Vattna sparsamt och se hur den får nytt liv igen!