When we think of Christmas plants, mistletoe, holly and, of course, the Christmas tree might naturally spring to mind. But during the festive period, there’s a much more colourful house plant that has long been popular: the Christmas cactus.
Nedräkningen till jul har officiellt börjat, och medan vi "pyntar med björkris och granris" och sätter upp våra julgranar, kan vi även välja lite mer festlig grönska utöver klassiska julblommor – som en julkaktus.
Med sina lysande rosa, röda, lila eller vita färger är julkaktusen det perfekta sättet att lysa upp ett rum på en grå vinterdag. Men trots att julkaktusen är populär bland växtälskare, vet vi att det ibland kan kännas knepigt att ta hand om den – särskilt när du vill att den ska "blomma".
Julkaktusen, även känd som Schlumbergera, är en epifytisk kaktus som naturligt växer under tropiska regnskogsförhållanden. Den finns i en rad olika färger, men de vanligaste nyanserna är rosa eller rött.
Under juletiden brukar du kunna hitta julkaktusar i lokala trädgårdscenter, plantskolor eller stormarknader, samt hos florister som erbjuder dessa vackra växter.
Julkaktusar blommar vanligtvis mellan november och januari och är kända för sina festliga färger. Men om den sköts på rätt sätt kan en julkaktus blomma igen på våren, vilket gör det extra viktigt att ge den den omsorg den behöver.
Trots sin skönhet är julkaktusen ökänd för att vara svårskött – särskilt i jämförelse med sina torktåliga kaktuskusiner som lever i ökenmiljöer.
Därför har Euroflorist sammanställt de 5 vanligaste misstagen som människor gör när de sköter om sin julkaktus – och vad du kan göra istället för att se till att den håller sig vid liv och blommar under hela julperioden.
Det är viktigt att hålla koll på vattningen av julkaktusen, eftersom dessa växter behöver fuktig jord för att trivas. Det rekommenderas att vattna dem minst en gång i veckan, eller när de översta 2–5 centimeterna av jorden är torra – ibland kan det ta upp till två veckor innan det är dags att vattna igen!
Se till att jorden är torr innan du vattnar, eftersom rötterna och botten av julkaktusen kan börja ruttna vid för mycket vatten, vilket också kan leda till sorgmyggor. Kolla in vår guide om hur du blir av med svampmyggor för mer hjälp.
Eftersom julkaktusen är en suckulent växt växer den ofta bättre när den bottenvattnas. För att göra detta, placera helt enkelt din julkaktus i en behållare som rymmer tillräckligt med vatten för att täcka halva krukan.
Låt den stå där i cirka 5–15 minuter eller tills du ser att det översta lagret av jord är fuktigt, och se till att låta julkaktusen stå i ett par minuter för att dränera överflödigt vatten innan du ställer tillbaka den i ytterkrukan för att undvika rotröta.
Att använda rätt jord är också viktigt för din julkaktus tillväxt, och att använda fel blandning kan påverka tillväxten samt orsaka andra problem, såsom snabbare röta i rötter och stjälkar.
Använd lite nedbruten kompost eller torv, tillsammans med grus, sand eller grov perlit för att förbättra luftflödet och vattenavrinningen.
Att välja rätt kruka för julkaktusen är viktigt, och du bör se till att omplantera den med jämna mellanrum för att ge den tillräckligt med utrymme att växa och undvika att den blir rotbunden.
Om den ser ut att hänga eller luta sig åt sidan är det ett tecken på att krukan är för liten och behöver bytas till en större.
När det gäller omplantering av julkaktusen bör detta göras efter att den har slutat blomma och blommorna har vissnat – vanligtvis under sen vinter eller tidig vår.
Ta försiktigt bort växten från dess kruka, tillsammans med jordklumpen runt rötterna, och lossa försiktigt rötterna. Om jordblandningen är kompakt, skölj försiktigt bort den från rötterna med lite vatten.
Placera julkaktusen i en ny, större kruka så att toppen av rotklumpen är cirka en centimeter under krukans kant. Fyll på runt rötterna med färsk jord och tryck försiktigt för att få bort eventuella luftfickor. Fortsätt att vattna som vanligt.
En julkaktus kommer att vara mycket mer benägen att blomma när den hålls i optimala förhållanden, och trots sitt festliga, vinterlika namn, kommer den att behöva mycket ljus indirekt solljus, relativt fuktiga förhållanden och varma temperaturer.
Kaktusen behöver cirka 4-8 timmar av starkt, indirekt solljus, följt av en period av kontinuerlig mörker – helst runt 13 timmar.
Den bästa platsen för att placera din julkaktus är på en plats med indirekt solljus, som ett fönster som vetter mot öster eller till och med ett ljust badrum. Om du håller din julkaktus i badrummet, se till att flytta den till en mörkare plats på natten. Alternativt kan du placera den i ett rum som inte får sol på kvällen.
När du följer denna process kommer blomknoppar vanligtvis att börja visa sig efter cirka 6 veckor, och vid den tiden kan du ställa tillbaka julkaktusen på display – men undvik fortfarande direkt solljus, eftersom detta kan bränna bladen.
Det är lika viktigt att mata din julkaktus med ett högkvalitativt gödselmedel, eller ett 20-20-20 eller 10-10-10 växtnäringsmedel utspätt med vatten, för att säkerställa att den får alla nödvändiga näringsämnen den behöver för att växa.
Ett balanserat gödselmedel kommer att ha ett lika förhållande av de tre huvudnäringsämnena för växter på förpackningen - kväve:fosfor, eller N:P. Julkaktusen behöver mer magnesium än andra växter, så du kan också använda magnesiumsulfat, såsom Epsomsalt, blandat med vatten, för att ge mer näring till din kaktus.